2012. február 20., hétfő

helyzet

Érdekes, a legkevesebbet arra gondolok, hogyan fogom bírni 12 órás műszakokban egy olyan szakmában, amiben 12 éve nem dolgoztam. Millió egyéb szerveznivaló van. A németországi projektnek annyi, a cég gyanús volt, írtam nekik, hogy mégis milyen szerződés garantálja, hogy kint nem fillér nélküli feketemunkásként találom magam, ki tudja milyen svábbogaras jégverem szuterénbe bezárva, a világ minden tájáról szedett-vedett népekkel? Válaszra sem méltattak. Erről ennyit. 

A lakást megnéztük, ha jól kereső huszonévesek lennénk, akkor isteni lenne. A helyi Váci utca egyik mellékutcájában, bulizni, mászkálni, vásárolgatni rogyásig lehet. Viszont nekünk már nem ilyenre van szükségünk, parkolni nem lehet (ez csak a magyar belvárosok sajátossága?), zöld semmi, tavasztól őszig nem lehet aludni a bulizóktól, megőrül az ember a sok lődörgő turistától, játszótér csak messze van, ráadásul nyáron megfullad az ember a hőségben, amit a kövek okádnak vissza magukból. A tulaj is visszataszító volt, amúgy biztos még sok érdekes alakkal fogunk tárgyalni. 

Bölcsi rendben lesz, beszéltem a főnénivel, ha mindketten tudunk papírt mutatni arról, hogy ebben a városban dolgozunk, akkor szeretettel vár. Egészen július 1-ig, ameddig életbe nem lép egy új tv., hogy mindenki csak a lakóhelyén működő bölcsibe viheti a gyerekét. Kell addig szerezni lakcímkártyát olyantól, akivel kölcsönösen megbízunk egymásban. (Egyelőre ilyet nem ismerek az ex-némettanáromon kívül aki most vált, ki tudja ő hova van bejelentve.) Ez csak az alap, kell keríteni (miből, kit?) bébiszittert is, mivel egyikünk sem egy műszakos állásban van/lesz. 

A legnagyobb gond viszont a lakás. Szinte alig van kiadó albérlet, mert sokan eladták az ingatlanukat, hogy végtörleszteni tudjanak, és albérletbe mentek. Továbbá elözönlötték a várost az ország minden tájáról a vendégmunkások, a nyári ex-munkahelyemre naponta 200 reménykedő próbál bejutni. Sokan csak 1-3 napig dolgoznak ott betanított munkásként a gyártósorok mellett, de addigis özönlenek hordákban. Ezt kihasználja sok mohó tulaj, akik "munkásszállót" csináltak a lakásaikból. Láttam ilyen képeket, 40-50 nm-s lakások telepakolva szedett-vedett ágyakkal, heverőkkel. Rengeteg szlovákiai magyar vagy szlovák is itt dolgozik, akik jobban meg vannak fizetve, mivel az állam nem utánuk adózik, ők könnyen letesznek az asztalra félévi kauciót, és már ott is vannak. Mindez még rosszabb lesz, ha az óvári cég nyeri el a BKV új busztenderét. Érthetően még többen özönlenek majd ebbe a sarokba olyan megyékből, ahonnan csak mi is kósza híreket hallunk, hogy teljesen reménytelen helyzetben vannak.

Azért mi továbbra is szeretnénk beköltözni. Olyan szempontból jó helyzetben vagyunk, hogy ide mindig visszajöhetünk, van egy bázisunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése