2011. január 26., szerda

SSRI - féle antidepresszánsok (hosszú és unalmas)

Olvasgatva a fórumokat látom, hogy maguk a kezelt betegek fejében is teljes zűrzavar uralkodik arról, hogy melyik gyógyszer micsoda és mire való. Először is az antidepresszáns nem nyugtató. Legalább két hét szedés után fejti ki hatását. Több fajtájuk van, a régi ún. MAO-gátlók mint például a Prozac elavultak, hosszú távon rengeteg mellékhatásuk van, tehát fiatal embereknél ritkán alkalmazzák őket, egyébként 50 éves kor felett az agy metabolizmusa megváltozik. Az újgenerációs szerek hosszútávon is szedhetőek (kivéve terhesség és szoptatás alatt) és javallott is szedésük akkoris, ha a páciens jól érzi magát. Az általában azt jelenti, hogy a páciensre hatott a gyógyszer és nem azt, hogy a páciens "meggyógyult". Orvosi ellenőrzés mellett persze fokozatosan el lehet hagyni, mert az optimális cél az, hogy a neurotikus gyógyszerek nélkül, tünetmentesen éljen.  Tünetmentesség az is, hogy gyógyszerszedés helyett a páciens nem kezd el inni, narkózni és/vagy zabálni. 

A szorongásos betegségek agyi hátteréről annyit, hogy a központi idegrendszer szerotonin és/vagy noradrenalin aktivitása megváltozik, általában csökken, de valószínűleg egyéb ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) és neuropeptidek is ellustulnak. A szerotonin és a noradranalin ingerületátvivő anyagok, melyek az idegsejt-végződések (szinapszisok) közti kapcsolattartásban játszanak fontos szerepet. A túlzott szerotonin újrafelvétel a neurotranszmitter szintjének csökkenéshez vezet az idegsejtek közti résben. Ennek következménnyeként az érintett kémiai idegingerületátvitel helyek (szinapszisok) nem megfelelőképpen vagy egyáltalán nem működnek. Nos, ezeket igyekeznek mesterségesen pótolni  például az SSRI csoportba sorolt gyógyszerekkel. 

Mi a szerotonin? 
A szerotonin egy esszenciális aminosav (=olyan fehérjék egyike, ami nélkülözhetetlen az életben maradásunkhoz), a triptofán származéka, hivatalos neve 5-hidroxi-triptamin (5-HT). A szervezetben a központi idegrendszer mellett a belekben, a vérlemezkékben és a hízósejtekben is megtalálható. Az agyban főként a középagyban és a hypothalamusban mutatták ki, ezek a központok felelősek a hangulat, az étvágy, az agresszió és a szexuális viselkedés szabályozásáért is.

Mi az SSRI? 
Angol rövidítése a Selective Serotonin Reuptake Inhibitornak, mely azt jelenti, hogy szerotonin visszavétel gátló, és megakadályozza, hogy az idegsejtek a feleslegben lévő hírvivő molekulát visszavegyék a nyúlványaikba, így magasabb szerotonin szintet tud biztosítani az idegsejtek közti résben. A szer nevében megjelenő „szelektív“ szócska annyit jelent, hogy hatását csak a szerotonin esetében fejti ki, a többi hírvivő molekula mozgását nem befolyásolja. Vagyis nem avatkozik más ingerület átviteli folyamatokba, ez pedig kevesebb mellékhatást eredményez.

SSRI Fajtái
(hatóanyag és nem gyógyszernév szerint) fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, szertralin, citalopram, escitalopram 

Mindenkinél egyedi az, hogy melyik, hogyan hat. Valaki hízik tőlük, vagy csökken a libidója,  esetleg szédül, akkor érdemes azonnal másra váltani. Sőt bármiféle rosszullét esetén azonnal abba kell hagyni bármilyen antidepresszáns szedést és az orvossal mást keresni. Amennyiben az orvos bagatellizál, okosabb akar lenni, akkor másik orvost kell keresni. Magam egyszer 2 napi szedés után 2 doboz Rivotrilt és Venlaflaxint (ami nem SSRI) vittem vissza egyhez azzal, hogy ossza szét a rászorulók közt, majd orvost váltottam. A Rivotril (clonazepam, barbiturát származék) már kemény nyugtató, leszedálja az embert, de annyira, hogy dolgozni nem tudtam mellette, reszkettem 38 fokos nyári hőségben, és olyan üresnek éreztem magam, mint még soha. Ezekről máskor írok, mert neurotikus, szorongásos, pánikos zavar esetén szinte mindig kombinálják nyugtatókkal, csak nem mindegy melyikkel és milyen dózisban.

A gyógyszerek csak mankók
A megfelelő szer(ek) megtalálása után, mely vigyázat, csak elnyomja a tüneteket, azonnal el kell kezdeni foglalkozni a lélekkel is, hogy mi váltotta ki mindezt? Pusztán gyógyszerszedés nem segít, de pusztán a pszichoterápia sem. 

Összefoglalva
Attól, hogy valakinél "betelt a pohár" stressztűrő képessége elérte a határt, és ezért szorongásgátlókkal, hangulatjavítókkal kezelik, valamint (optimális esetben) terapeutához (is) jár, attól még nem őrült, nem menthetetlen és nem beszámíthatatlan idegbeteg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése