2011. július 11., hétfő

ma szó szerint parasztkodtam

Al szüleinél beálltam segíteni leforrázott galambokat tollazni. Tanulságos volt, én ragaszkodtam hozzá, hogy kipróbáljam, mert még sosem csináltam ilyet. A lepucolt galambhullák már nem taszítóak, de alig van rajtuk hús, levesnek főzik meg. Egy tyúk is áldozattá vált, követtem Al apját, mutatta hogyan kell professzionálisan torkon bökni, kivéreztetni, aztán az is ment a kopasztólébe, majd a tollfosztóba. Utóbbi mosonmagyaróvári találmány, gyakorlatilag a tollak nagyrészét leepilálja a madarakról, a szárnyakon levő nagyokkal, illetve a hónalj alatt megbúvó pihékkel nem bír. A boncolás nem rendített meg, gyerekkoromban eleget láttam, ahogy az anyai nagymamám csinálja. Sőt, csak vágyott orvosként élvezettel szemléltem a tyúkdög törött lábán (el volt törve) a húst, szerintem már üszkösödött. Az a része bárddal le lett csapva. Basszus, bocs Aklü, roto, nem fotóztam!

13 megjegyzés:

  1. ügyes vagy - de hol itt a parasztkodás?

    csen

    VálaszTörlés
  2. hát, hogy állatot csak vidéken a parasztok. érted. :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem ez már nagy előrelépés volt, sosem csináltam effélét. Meghívtak disznóvágásra is, belépő egy üveg pálinka!;)

    VálaszTörlés
  4. disznóvágás:((( soha nem vennék részt ilyesmiben, mégse leszek paraszt...

    VálaszTörlés
  5. Spanyolországban mi fogtunk nyulakat, aztán megnyúztam őket, és este már ettük is a nyúlpörköltet, hmm, de finom is az.
    Így kéne élni, sokkal jobb volt.

    VálaszTörlés
  6. a nyuszihús az hiányzik, ejj de jó az.

    a disznóvágásnál pedig ejj nincs is jobb egy olyannak aki szereti a húst.

    pont ma fejtettem ki egy angolnak.
    a kis friss nyers hasabőre
    meg a süttvér
    meg a nyers kóbásztöttelék.
    meg a frissensült
    meg a meleg töpi, ajj de jó lenne, a nagy egybefőtt husok, ráböfögsz egy üveglapra, és nem párás hanem zsíros,

    az a lényeg hogy minden fogás közt egyél egy kis tormát, és nem leszel másnap rosszul.

    dekurvajól esne most.

    mindamellett, a paraszt az kapál is.

    VálaszTörlés
  7. kapálni szívesen kapálok, de szegény malacok...nem, nem, soha. én mondjuk nem vagyok különösebb vércse, elvagyok hús nélkül, többször évekig nem is ettem húst.

    VálaszTörlés
  8. Nyammmm, a friss véres hurka..., a karaj, az egész hangulata, hogy magadnak dolgozod fel...Alig várom! :)

    Ugyanakkor nem tartanék disznót szűk ólban, ahol meg sem tud moccanni, hogy hízzon. Attila kinevetett, hogy mégis hogyan képzelném? Mondtam, hogy itt röfögne a kertben, vakarásznánk. Azt válaszolta, hogy az a jószág olyan sovány lenne, mint egy A4-es lap, jó ha nagyobb kutyaméretűre nőne, azonkívül teleszarna és letarolna mindent.

    A nyuszikat túlságosan szeretem, nem tudom megenni őket, de a tyúkhoz, pulykához, kacsához, libához józanabbul állok, mindig próbálok is "véletlenül" elütni egy nagy hízott libát a szomszédéi közül, aki kint legelteti őket itt a hátsó füves közben, csak eddig sosem sikerült, mert túl gyorsak a dögök.

    Kapálni még hagyján, de mikor térdelsz egész nap (=12 óra) a tűző napon, vagy zimankóban és szeded kézzel az uborkát, karfiolt, egyebet, tartanod kell a tempót....na ezt még Attila is durva melónak minősítette, mert csinálta egy ideig.

    VálaszTörlés
  9. fúj hurka, fúj töpörtyű, fúj sült vér, fúj disznóhús. én vega paraszt leszek úgy tűnik:) mondjuk ez a tűző napon uborkaszedés ez valahogy nem vonz...maradok ergya tanár, úgy tűnik:)

    VálaszTörlés
  10. Lehetsz valamelyik mezőgazdasági gépen, például bálázó, de mind ráz, hangos, +tűz be a nap a fülkébe. Még az USA-ban is, mert szoktam nézni valami sorozatot, ahol barominagy ipari,- mezőgazdasági monstrumokat mutatnak be nyálcsorgatva.:)

    Legyél kisebb biokertészet alkalmazottja, aztán ha kitanultad, akkor tulaja! ;)

    VálaszTörlés
  11. én 20 éve még érettségiztem traktorból, de ez titok. :)
    a nyúlnak, csirkének meg ma is elvágom a torkát, feldolgozom, elkészítem, megeszem. értem ám rotót, és örülnék, ha ennyi dolgom lenne összesen. uborkát meg cserélnék nyúlért, kapálja a faszom. :)

    VálaszTörlés
  12. ti nagyon vérszomjasak vagytok;)

    VálaszTörlés
  13. :D Hurkaaaa, kóóóbász, sült pecsenyék, vadhúsok, nyamm. Ezer éve nem ettem ilyeneket. Amúgy én is inkább kapálnék, de traktoroznék is.:) Növényekkel amúgyis szívesen bíbelődöm. Ganyézni, gazolni, görnyedezni ott is persze. Egyelőre a fáimmal tudok büszkélkedni, amiket már -szerintem- ügyesen metszek, de még sehol sincs a kert ahhoz képest, amilyennek tervezem. Apránként alakul.

    Még nyáron az állatok ganyézása hagyján,főleg a baromfiaké, igaz akkor legyek donganak meg borzalmasan büdös (baromfiaké nem annyira), de A. mesélte milyen volt gyerekkorában, mikor akkora hó volt, hogy forró vizet kellett maguk elé öntözni, hogy eljuthassanak az ólakig és ellássák a disznyókat (is). Aztán a lefagyott ganét is ki kell szedni. Na az már nem tetszett.

    Üvegházban palántanevelés inkább, hiába van bent 50 fok.

    VálaszTörlés