2011. április 16., szombat

Vajon gyengül vagy erősödik a jelenlegi diktatorikus plutokrácia...?

Múltkor Alnak azt magyaráztam, hogy a római birodalom történetének tudása azért alap, mert fennállása alatt szinte minden megtörtént, az emberek és a politika pedig nem változtak. A köztársaság bukása előtt a plebejusok és patríciusok összeolvadtak, kialakult egy plutokrata vezetés. A parasztokból toborzott katonák földjeit nem védte az állam még azok hazájukért küzdöttek, a nyomorgó parasztok így városokba menekültek, lehetetlen állapotokban tengődve. A hadsereg gyenge volt, mert a parasztok ezekután nem szívesen csaptak fel katonának. Lázongások kezdődtek. Ezt orvosolta egy ideig a jól fizetett zsoldossereg megszervezése, node ez már a következő lépés volt. 

A mai kormány is elköveti ezt a hibát: nem fizeti eléggé katonáit. Igen, a mai tűzoltó-rendőr tüntetésre gondolok, örültem nagyon. A bírókat is felpiszkálták  maguk ellen, így kérdés, hogy még a kezükben vannak-e?  Sajnos túl keveset tudok, ezért gyenge sakkozóként csak kis lépésekben tudom kiszámítani a közeljövő legvalószínűbb eseményeit. Egy biztos: a nyomor növekszik. (Elnézést kérek a budapesti olvasóktól, de innen a plebejusok közül másképpen látom a helyzetet, ami sokkal komolyabb, mint gondolnák.)

3 megjegyzés:

  1. Szerintem budapestiek és vidékiek is egyetértenek veled. Főleg most, hogy elfogadták az alkotmányt. (A bírói kart úgy tartják a markukban a fideszesek, hogy ők választják meg a Legfelsőbb Bíróság (új nevén: Kúria) elnökét, és az elnök nevezi ki a vezető bírókat. És még az is lehet, hogy a 62 évnél fiatalabb bírók között több a fideszes, mint a 62-70 évesek között...)

    VálaszTörlés
  2. A hadsereget, rendőrséget, tűzoltókat, stb. tényleg nem fizetik túl jól, és jogos a tiltakozás. Most talán a korkedvezményes nyugdíjat is elveszik tőlük (nem mehetnek hamarabb nyugdíjba, mint más). Én egyetértek azzal, hogy ne menjenek előbb nyugdíjba, de nem biztos, hogy ez az intézkedés jó a fidesznek. Így több rendfenntartó lesz, de kevésbé fidesz-hűek.

    A nyomor tényleg növekszik. Még növekedni is fog egy ideig (attól függetlenül, hogy ki van kormányon). DE a legtöbb pártnak nem érdeke a nyomort fenntartani. A narancsosoknak valamiért érdekük. Talán azért, hogy diktatúrát vezessenek be? Nem tudom, nem értek hozzá.

    VálaszTörlés
  3. Új terv merült fel: kapjanak fegyverviselési engedélyt a civilek. Ergo: a lázongó nyomorultak szépen megtizedelik egymást, probléma letudva.

    Egy bíró minél idősebb, annál bölcsebb, ahogy egy kutató professzor, aki egyetemi tanár is. Szakmailag teljesen indokolatlan őket az ő esetükben "fiatalon" kényszernyugdíjaztatni! :S
    Naná, hogy fideszes az új csapat.

    VálaszTörlés