2011. szeptember 15., csütörtök

álomház majdnem

Biztosan mindennek oka van. Hétvégén meglátogattak bennünket szüleim.  Attila, aki legfeljebb csontrészegen,  kifejezetten egy gyerekkori barátjának elemezgetné a szüleihez fűződő kapcsolatát, önként tárta mindezt fel előttük. Mutattunk nekik egy házat, amit szarért-húgyért árul egy bank, bedőlt hitelest űztek ki onnan. Anyám azt mondta, hogy nézzük meg. Kérdeztük, hogy minek, hiszen albérletet keresünk? Nem baj, mondta vállveregetve, csak nézzek meg szépen! Megnéztük, beleszerettünk. Aláírtam egy ajánlattételi papírt, ami semmire nem kötelez. 6,4 M az irányár, 4,8-at írtam be. A bankos egy igazi, stabil idegzetű, humoros geci, akit azért fizetnek, hogy az legyen, igazán kedves volt velünk. 
 
Körbeszimatoltunk, egy versenytársól máris tudomást szereztünk. Csak helyi értheti, aki ráadásul rendelkezik némi építészeti alapismeretekkel, hogy ez a ház itt mekkora gyöngyszem. Főutcai front, hátul hatalmas kert, másik bejárattal, ahol lehetne A. műhelye, elől a hirdetés, amit mindenki lát, a ház megkapó bájáról nem is beszélve. Jó-jó, gazos, dzsuvás, alul felázott, két éve lakatlan, de végigkopogtattam a falakat, lementem  a vaksötét pincébe, száraz,  boltíves, túlélt két világháborút, kőműves ismerőstől tudjuk, hogy ilyet annyira nehéz rakni, hogy nem is vállalnak ilyet, hacsak nem fizet horribilis összeget a megrendelő. A cserepek, szarufák hozzányúlás nélkül garantáltan bírnák még legalább 50 évig. Nyilván először  be kellene húzni új fűtést, rendezni a fürdőszobát, gedvás felázásokat levakarni, spéci vakolattal újravakolni, festeni, rutymák felszögezett ajtókat, bénán berakott válaszfalakat elbontani stb. (A kertet a bank a vevőktől függetlenül hamarosan kigazoltatja.) 
 
Felhívtuk anyámat, aki nagyon lelkes volt, rögtön úgy gondoltuk amúgy, hogy Rita nevére vegyék, vagy a maguk és Rita nevére, mi egy minimál összeget mindenképpen fizetnénk nekik havonta, amiről hivatalos szerződést is írnánk. Azzal is érveltünk, hogy mindenképpen fizetnénk, mert elmegyünk innen, de nem jobb mégis nekik adni a pénzt? Anyám ismét tökjó fej volt, de hiába ő a fő pénzkereső, közbelépett pszichoapu, anyámat leteremtette, minket pedig kereken elutasított, hogy ők magukra gondolnak, a gondjainkat oldjuk meg mi. Értitek bazmeg, mi szabályos kölcsönt kértünk volna tőlük, hogy mégse egy banktól kelljen, lementünk kutyába, emelgettük az egyetlen unokájukat, nekik ez az összeg nem jelent gondot, maradna bőven tartalékuk ha hirtelen valami krach ütne be, de pszichoapu szarik ránk és az állítólagosan imádott unokájára is. Nahh, akkor nézzük  a képeket az álomházunkról, ami már nem lesz a miénk, ami 20 évre elegendő, örömteli munkát adott volna..... (összterület 110 nm 2)

belül, az L hosszabbik száráról nézve


a ház reménybeli úrnője máris a főbejáratra ült

előszobaféle vagy mi, rombolandó

valahai istálló (lehetne télikert, tároló, akármi)

az eldzsungelesedett kert

kilátás a főutcai részről

a boltíves pince

konyha, kertre nyíló, zsalugáteres ajtóval(!)

szemmel láthatóan teljesen ép fák

főutcai bejárat belülről

főutcai homlokzat egyik irányba


főutcai homlokzat másik irányba

belső, utcai szoba

külső utcai szoba

ismét az L hosszabbik szára, bejárat jobbszélen


4 megjegyzés:

  1. szep haz. pszihoaput nem lehet kikerulni? Vagy lezsarolni unokaval a picsaba, (ugyanez ervenyes a masik oldalon levokre is)

    VálaszTörlés
  2. Jogilag a másik oldal még erősebb, előbb le is lettem cseszve, hogy összetalálkozva velük az utcán nem bírtam nézni, hogy ölelgetik a gyerekemet és csak annyit mondtam, hogy én még teszek egy kört egyedül. A. természetesen beszéljen a szüleivel, nekem nem kell többé.

    Ami pszichoapámat illeti, az unokáját még él, nem látja többé. Simán kinézem belőle, hogy vesz egy új autót pl. a "nagy nyugdíjas nyomorukban". Mikor itt volt, dugdosott volna akár 100 ezret is, hogy vegyünk nyári gumit a kocsira, mondtuk neki, hogy ne adjon, mert nem arra költenénk miután mindent fillérre be kell osztanunk. Nem értette, hogyan is érthetné, ahogy öregszik egyre rosszabb.

    VálaszTörlés
  3. miazhogy erősebb jogilag a másik oldal? szerinted szembe merne nézni azzal a pletykával a faluban, hogy kidobta az unokáját a házból? mert egy gyereknek bizony az anyja mellett a helye. ugyebár. ezeket a pletykákat is ugyanolyan örömmel vinnék azok, akik az eddigieket, hidd el.

    VálaszTörlés
  4. Azt megkapja, de az örökös haszonélvezőnek nagyobb joga van, mint a tulajdonosnak. Anno az ügyvédje jól bevédte. Azt is megtehetné, hogy pl. kicserélteti az ajajait, ablakait és a tulajdonossal fizetteti ki, vagyis a fiával.(!)Amennyiben A. nem fizetne jönne a bíróság, végrehajtó, foglalnák le a gépeket, kocsit, mindent ami eladható. Na jelenleg nem tesz ilyet, ez gyenge pontja, hogy ad a látszatra.

    Ami az én szüleimet illeti, azt intézem én keményebben, megint tettünk egy spirált, ugyanoda jutottunk: még életében érdemel arconköpést, mert a sírján már hiába átkozódom és ugrálok majd. Ő is ad a látszatra, az összes testvére, sógora kap hamarosan egy "szép" levelet arról, hogy milyen apa is valójában. Mivel engem már beállított rebellis idegbetegnek, nincs vesztenivalóm. Sőt, nekem már semmi vesztenivalóm nincs A.-n és Ritán kívül.

    VálaszTörlés