2011. szeptember 9., péntek

"ha lesz pénzem, megkereslek, és alkalmazlak"

Remegő hőség volt még a napokban, mikor szokásos sétánk közben nyílt egy ősrégi parasztporta, amin egy öregember trágyával teli faszekeret vontattatott ki egy kisebb termetű, erős felépítésű lóval. Rita a ló láttán sikkantgatott örömében, a nejlonotthonkás néni kijött, barátságosan kérdezte kik vagyunk, kicsit lassan fogta fel, majd kiderült, hogy szegről végről A. révén vele is rokonok vagyunk. Na ez nem lep meg, itt szegről-végről mindenki mindenkinek a rokona. Majd fellelkesedve beráncigált minket. 

Az udvaron kurva világ van, simán elmehetne középkori filmes díszletnek: düledező istállók és kideríthetetlen funkciójú viskók összevisszaságban, különféle állatok szalmába, szénába ragadt szarai, harapós legyek serege, de beljebb a lakórészen régi kert, az ízlésesen faragott veranda, istenem a veranda! Hatalmas, hűvös, száz éves és nem fogott rajta szú, eső, jég. A ház falai első látásra ugyan ugyan romokban, de valaha gazdag paraszt ősök építhethették, szabályos kis polgári előfolyosó is nyílik a szebb utcai frontra, melynek gyönyörű burkolókövei szintén tökéletes állapotban maradtak. Kedvem lett volna leguggolni és végigsimítani őket, de ezt így elsőre szégyelltem a néni 50 körüli, de nagyon fiatalos lánya előtt, aki közben megérkezett. 

Egyébként ők a bolond és mogorva "Ipszilonék", és tagadhatatlan, hogy valami finom bolondpára berezgi őket, afféle, mint a Száz év magány végefelé a korcsosuló Buendiáékat, de cseppet sem kellemetlen, nem érzem agresszívnek. Érdekes, hogy Attila is megemlítette, hogy a mogorva vénember és a káosz ellenére őt is gyerekkora óta húzta magához az a ház, többször be is lógott vagy csak leselkedett. A lányuk 20 évig élt Bp.-n, majd elvált, hazajött, és itt bébiszitterkedésből, takarításból, vagyis alkalmi munkákból él. Neki mondtam, "hogyha lesz pénzem, akkor megkereslek és alkalmazlak". Nevettünk, de úgy, mint azért akik mindketten komolyan is veszik mindezt. Nos, ha feltételezzük, hogy mégis nővérként dupla 12 órás műszakban dolgozom Burgenlandban, akkor óriási szükségem lesz normális bébiszitterre, akit ebben az esetben meg is fogok tudni fizetni. (Lám, máris bekaptam a horgot.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése